CategoriesPiata imobiliara

Fierbere pe piața imobiliară | Prețurile locuințelor CRESC într-un ritm accelerat. Ce spun cei care doresc să cumpere o locuință

Piața imobiliară din România este într-o continuă dinamică și nu pare afectată deloc de pandemia COVID-19. Din contră, se construiește într-un ritm susținut, iar prețurile locuințelor țin pasul cu constructorii.

Potrivit celui mai recent raport de piață din luna iulie, piața rezidențială autohtonă și-a continuat trendul de creștere în al doilea trimestru din 2021, iar prețurile solicitate pentru o locuință au înregistrat cel mai mare avans de la declanșarea epidemiei încoace. Astfel, în perioada aprilie-iunie, valorile de listare ale apartamentelor și caselor din România au consemnat un avans trimestrial de 3,1%.

Această creștere este explicată atât pe fondul cererii tot mai mari de noi locuințe, dar, mai ales, de scumpirile din domeniul materialelor de construcții. În ultimele luni s-au înregistrat prețuri cu până la 40%-60% mai mari la fier sau lemn, ceea ce a făcut ca firmele de construcții să revizuiască în creștere valorile proprietățile rezidențiale.

O altă explicație a avansului prețurilor cerute pentru locuințe o constituie dezvoltarea segmentului rezidențial nou. În această perioadă sunt în construcție sau aproape de finalizare proiecte imobiliare pe care constructorii le-au început în 2020, în plină perioadă de pandemie. În plus, restricțiile din timpul stării de urgență și al cele de alertă i-au făcut pe mulți români să se mute de la apartament la casă, pentru a avea mai mult spațiu (curte, grădină), motiv pentru care acest tip de locuințe a cunoscut o creștere în ceea ce privește atât cererea, cât și prețurile.

Unde se înregistrează cele mai mari creșteri ale prețurilor locuințelor

Potrivit datelor statistice din piața imobiliară, în al doilea trimestru din 2021 s-au înregistrat creșteri cuprinse între 1,2 și aproape 5% a sumelor medii solicitate la vânzarea unui apartament. Cel mai mare avans trimestrial a fost consemnat de Craiova (+4,8%), urmată de Brașov (+4,7%, până la 1.320 de euro pe metru pătrat) și de București (+4%, până la 1.540 de euro pe metru pătrat).

De departe, cel mai mare preț în această perioadă este solicitat pe piața imobiliară din Cluj-Napoca, unde dezvoltatorii cer 1890 de euro pe metru pătrat util.
Oradea se menține în trendul crescător care marchează piața imobiliară la nivel național. Situația din reședința Bihorului merită, însă, o analiză separată. Astfel, dacă e să ne raportăm la perioada aprilie – iunie 2021, se observă că prețurile locuințelor din Oradea au crescut în acest interval doar cu 1,4% față de primul trimestru al anului și sunt vândute cu 1.100 de euro pe metru pătrat.

În schimb, dacă analizăm evoluția din 2015 încoace, municipiul de pe Crișul Repede se află pe primul loc în topul creșterii prețurilor pe piața imobiliară la nivel internațional. Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Oradea a cunoscut în ultimii 6 ani o scumpire cu peste 60% a proprietăților imobiliare. De exemplu, dacă în 2015 un apartament din Oradea avea o valoare de piață de 60.000 de euro, în prezent același tip de locuință este evaluat la peste 95.000 de euro.

În plus, în oraș au apărut în ultimii ani cartiere întregi de blocuri și zone rezidențiale – numai din 2018 încoace au fost construite în Oradea aproape 3.000 de noi locuințe. Recent, alte proiecte au primit recent avizul autorităților care spun că, în ciuda ritmului alert de construire, dezvoltatorii nu pot construi pe măsura cererii pieței.

Cumpărarea unei noi locuințe – o prioritate

În ciuda creșterii prețurilor, unul din patru români recunoaște că achiziționarea unei noi locuințe este un obiectiv principal pentru 2021.

Dintre cei care au semnat contractul de vânzare-cumpărare a unei locuințe în ultimul an, cei mai mulți s-au orientat spre apartamente cu două camere, aflate în imobile finalizate înainte de 2015, cu un preț situat, în majoritatea cazurilor, sub 60.000 de euro.

Alții s-au orientat spre blocurile noi, din cartiere rezidențiale. În acest caz, cumpărătorii au fost și sunt atrași de aspectul modern al locuințelor, cheltuielile reduse la întreținere, spațiile aerisite pe care le oferă și – una dintre marile dureri ale celor care locuiesc în marile orașe – posibilitatea de a avea un loc de parcare asigurat.

Trebuie remarcat că mulți dintre cumpărători au preferat să investească în cumpărarea unui apartament pe care, ulterior, să îl dea în chirie.

Vânzări în creștere au înregistrat și casele, mai ales după perioada stării de urgență și în urma restricțiilor din cauza pandemiei, care i-a obligat pe oameni să stea mai mult în locuință. Pentru a beneficia de spațiu mai mare, dar și de libertatea de mișcare pe care o oferă o casă, tot mai mulți cumpărători au preferat un astfel de imobil, chiar dacă pentru o astfel de investiție au fost nevoiți să aloce un buget mai mare decât în cazul unui apartament.

Creditul bancar a fost necesar pentru a completa bugetul celor mai mulți dintre noii proprietari.